Μπράιγ Σήμανση σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Μπράιγ Σήμανση σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024

Η Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας πρωτοπορεί στο πεδίο της προσβασιμότητας για άτομα με οπτική αναπηρία, τοποθετώντας Μπράιγ Σήμανση σε κάθε χώρο του πανεπιστημίου.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (ΕΣΠΑ 2014- 2020), με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Φοιτητές, προσωπικό και επισκέπτες του πανεπιστημίου μπορούν πλέον να ενημερωθούν για τη χρήση/ιδιότητα κάθε χώρου του πανεπιστημίου, καθώς τοποθετούνται περίπου 400 μπράιγ ετικέτες στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες διδασκαλίας, στα γραφεία των καθηγητών και του προσωπικού και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Έτσι, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας γίνεται το πρώτο πανεπιστήμιο στη χώρα με Μπράιγ Σήμανση σε κάθε χώρο του.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, «Η προσβασιμότητα προβάλλει διεθνώς ως κυρίαρχο θέμα για την επίτευξη της εκπαιδευτικής και κοινωνικής συμπερίληψης. Η προσβασιμότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία. Η ανεμπόδιστη λειτουργία των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε περιβάλλον/ χώρο, απαιτεί την καθολική προσβασιμότητα του χώρου αυτού, που μπορεί να επιτευχθεί με πλήθος συμπληρωματικών δράσεων. Μια τέτοια δράση είναι και η τοποθέτηση μπράιγ σήμανσης. Βασική επιδίωξή μας είναι να γίνει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ένα από τα πιο προσβάσιμα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει. Ωστόσο, δεν σταματάμε εδώ, καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία και ειδικότερα στην υποστηρικτική τεχνολογία παρέχουν διαρκώς νέες δυνατότητες».

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font