Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν οι Τρεις Ιεράρχες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, των Πρυτανικών Αρχών, Κοσμητόρων Σχολών, Προέδρων Τμημάτων, μελών ΔΕΠ, ομότιμων και αφυπηρετισάντων καθηγητών, αλλά και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και άλλων επισήμων, τιμήθηκαν μέσα σε θερμή ατμόσφαιρα οι Τρεις Ιεράρχες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ στη συνέχεια κόπηκε και η βασιλόπιτα του Ιδρύματος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Στυλιανός Δ. Κατρανίδης ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Νικόλαος Λιάζος με θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες και οι Παιδαγωγικές Κατευθύνσεις τους στην Προοπτική της Σύγχρονης Εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια τιμήθηκαν τα παιδιά των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας  που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, όπως και κατά τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, 2020-2021 και  2021-2022, καθώς οι αντίστοιχες βραβεύσεις δεν είχαν πραγματοποιηθεί, εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ακολούθησε ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με την «Ωδή στους Τρεις Ιεράρχες - Συνέργεια των Τεχνών», υπό τη διδασκαλία και καλλιτεχνική επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του τμήματος, Γεωργίου Πατρώνα.

Συμμετείχαν οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του μαθήματος «Εισαγωγή στην Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική Ι», ο γυναικείος βυζαντινός χορός «ΕΥ ΝΕΑΝΙΔΕΣ» του Εργαστηρίου Ποιητικής.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο φοιτητής και αγιογράφος, Γεώργιος Ραπουτίκας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αγιογράφησε ιερή εικόνα των Τριών Ιεραρχών, την οποία στο τέλος της εκδήλωσης δώρισε στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Αθανασίου και τον Πρύτανη, καθηγητή Στυλιανό Δ. Κατρανίδη, ο οποίος και μοίρασε τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Περειφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Πρόξενος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Anton Markov, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνα Αδάμου, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Χάρης Αηδονόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Χρήστος Μήττας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και της ΑΔΙΣΠΟ.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font