Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Παρουσίαση Τμημάτων


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Παρουσίαση Τμημάτων

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας www.uom.gr, είναι το δεύτερο και «νεότερο» Πανεπιστήμιο της πόλης της Θεσσαλονίκης, ειδικευμένο στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες. Αποτελεί τη μετεξέλιξη της Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών η οποία  ιδρύθηκε αρχικά το 1948 (ΦΕΚ248/28-9-1948), με επίσημο έτος ίδρυσης το 1954 (ΥΑ 70139/15-01-1954). Το 1958 η Σχολή μετονομάζεται σε Ανωτάτη Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 180/30-10-1958). Με το ΠΔ 147/04-04-1990 η Ανωτέρα Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης μετονομάζεται σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και ­Κοινωνικών Επιστημών ενώ το 2013 η ονομασία του Ιδρύματος αλλάζει σε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΦΕΚ 129/5-5-2013). Σήμερα το Πανεπιστήμιο αποτελείται από τέσσερις Σχολές, οκτώ (8) προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τριάντα πέντε (35) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, από τα οποία  πέντε (5) διατμηματικά, τέσσερα (4) δι-ιδρυματικά (με επισπεύδον τμήμα του Ιδρύματος) και  πέντε (5) ξενόγλωσσα προγράμματα μεταπτυχιακών Σπουδών.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θεραπεύει επιστημονικά πεδία στο χώρο των οικονομικών, της πληροφορικής αλλά και των κοινωνικών, ­ανθρωπιστικών σπουδών και τεχνών. Η επίτευξη υψηλής ποιότητας στη ζωή του Πανεπιστημίου αποτελεί πρώτιστη μέριμνα. Παράγοντες που προσδιορίζουν την ­ποιότητα είναι το υψηλό επίπεδο των πτυχιούχων και των διδασκόντων, η συμμετοχή τους στην παραγωγή νέας γνώσης με δημοσιεύσεις διεθνούς κύρους, οι καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας, η σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και το εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό. Με την ανάπτυξη νέων και την αναβάθμιση των υπαρχόντων Προγραμμάτων Σπουδών των Προπτυχιακών Τμημάτων, την οργάνωση υψηλής στάθμης Μεταπτυχιακών Σπουδών και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα πρώτα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη, στους τομείς της εξειδίκευσής του. Στόχος του, είναι επίσης, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, να συνεργάζεται με δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις και να συμπράττει με άλλα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπους που θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν τις δραστηριότητές του. Συμβάλλει, τέλος, με τις ποικίλες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις του στο πολιτιστικό ­γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας διατηρώντας συνεχή διάλογο με τους πολίτες. Καθώς διανύει την έβδομη δεκαετία της λειτουργίας του, το ­Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εξελίσσεται σήμερα σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα εξωστρεφές, καινοτόμο και τολμηρό, με προτεραιότητες στη διδασκαλία και την έρευνα με σαφή και διαφανή κριτήρια ποιότητας.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμπορεύεται με τις εξελίξεις στην κοινωνία και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί στη νέα εποχή στη βάση των αξιών του διαλόγου, της συνεργασίας, των ίσων ευκαιριών και της ανοιχτής κοινωνίας. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της αριστείας με όρους κοινωνικής ευαισθησίας και χωρίς αποκλεισμούς.

Ακολουθεί επισυναπτόμενο αρχείο pdf με τη σύντομη παρουσίαση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τις σπουδές, τα φοιτητικά θέματα, την έρευνα και τους απόφοιτους, μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του κάθε Τμήματος στα αντίστοιχα link.

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font