81 χρόνια... Ποτέ ξανά


81 χρόνια... Ποτέ ξανά

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος συνδιοργάνωσαν Πορεία Μνήμης για τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.


Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Πορεία Μνήμης 2023 για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Αγαπημένη μου Μπέρτα, έγραφε ο πατέρας της Αρόν. Είναι ήδη η τέταρτη μέρα. Βρίσκομαι στο βαγόνι. Ταξιδεύουμε σίγουρα για τη Γερμανία. Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται να δουλέψουμε. Είμαστε εκατοντάδες άνθρωποι, σε λίγα βαγόνια. 

Εύχομαι, αγαπητό μου παιδί, να λάβεις όλα μου τα γράμματα. Αν μπορείς, κράτησέ τα ως ανάμνηση. Εύχομαι, αγαπητό μου παιδί, ότι θα γνωρίζεις πως να συμπεριφερθείς ως ελεύθερος άνθρωπος, ακόμα και αν δεν ειναι οι γονείς σου μαζί. Μην ξεχνάς ότι πρέπει να επιβιώσεις, και μην ξεχνάς να είσαι Εβραία αλλά και ανθρώπινο πλάσμα. Πες το και στον Σιμόν. Παραμείνετε ελεύθεροι άνθρωποι και να παρατηρείτε τα πάντα με ανοιχτά μάτια. Μην επηρεάζεστε από τις πρώτες εντυπώσεις. Δεν μπορείτε να δείτε μέσα σε ένα άνθρωπο, στις κρυφές του σκέψεις, είτε έχει σοβαρό πρόσωπο είτε γελάει. Δεν εννοώ ένα συγκεκριμένο πράγμα μόνο, αλλά οτιδήποτε ζει γύρω σας. ….

Να θυμάσαι πάντως τις σκέψεις αυτές. Αυτό το γράμμα ισως να ειναι το τελευταίο επειδή φτάνουμε. Αν μπορέσω θα γράψω ξανά. Αγαπημένη μου Μπέρτα, πρόσεχε την υγεία σου, μην πίνεις παγωμένα ποτά όταν ιδρώνεις… Πες στον Σιμόν ότι σου έγραψα… Πολλά φιλιά.

Το γράμμα αυτό του Αρόν, μπορεί γράφτηκε το 1943 σε ένα άλλο τρένο, σε μια άλλη περιοχή της Ευρώπης και να αφορούσε μια άλλη εβραϊκή οικογένεια, αλλά αναφέρεται στον ίδιο παραλογισμό, στην ίδια τραγωδία, στην ίδια φρικτή ιστορία. 

Όπως ακριβώς η Μπέρτα κράτησε το γράμμα του πατέρα της, έτσι οφείλουμε και εμείς να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που ξεριζώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη και χάθηκαν τόσο άδικα και απάνθρωπα. 

Ως Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές χιλιάδων άλλων ανθρώπων για να φωνάξουμε: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!


Φωτογραφία: Κώστας Αμοιρίδης

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font