Πρόγραμμα Σπουδών


  • ΔΕΣ - ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  • ΔΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
7ο Εξάμηνο
ΔΕΣ - ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  • DIGITAL MEDIA AND SOCIETY
    (Δ1-27016)
  • ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
    (Δ17002-1)
  • ΔΙΕΘΝΕΣ MARKETING
    (Δ1-27017)
  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
    (Δ18003-1)
  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
    (Δ17007-1)
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    (Δ1-27014)
  • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    (Δ1-27020)
  • ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ I
    (Δ17001-1)
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    (Δ17006-1)
  • ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
    (Δ17005-1)
  • ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    (Δ1-27018)
  • ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    (Δ1-27025)

Βαγιάνος Δημήτριος   

Περιγραφή

Το μάθημα διδάσκεται στα αγγλικά

Το μάθημα έχει σαν σκοπό να εισάγει τους φοιτητές στον σύγχρονο κόσμο των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης και ακολούθως να περιγράψει τις κοινωνικοπολιτικές επιδράσεις της χρησιμοποίησης των μέσων αυτών. Θεωρώντας ότι τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα προσφέρουν πλέον ένα δυναμικά εξελισσόμενο κανάλι αμφίδρομης επικοινωνίας, μελετώνται θέματα όπως: οι μορφές τους, η ιστορική τους εξέλιξη, η κοινωνική τους διάχυση, η δυνατότητα διαμόρφωσης κοινωνικών τάσεων και της κοινής γνώμης όπως επίσης και η δυνατότητα επιρροής της πολιτικής σφαίρας.
Ιδιαίτερη εμβάθυνση γίνεται και στον τομέα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και στον σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό ρόλο που έχουν αποκτήσει όπως: την ενημέρωση, τη δυνατότητα διαμόρφωσης κοινοτήτων, την οργάνωση κινημάτων, την χρησιμοποίηση τους για εκστρατείες ενημέρωσης κ.α.
Το μάθημα χωρίζεται σε 3 ενότητες: τα Γενικά Εισαγωγικά Στοιχεία, την ενότητα της Δημόσιας Σφαίρας (Public Sphere) και την ενότητα των Social Media. Πιο συγκεκριμένα οι θεματικές περιοχές που αναλύονται ανά ενότητα είναι:

Γενικά εισαγωγικά στοιχεία
Εισαγωγή στα Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας, Δικτύωση Μέσων Επικοινωνίας, Κοινωνία της Πληροφορίας (Information Society), Δικτυωμένη Κοινωνία (Network Society), Ψηφιακός Πολιτισμός, Ισχύς της Επικοινωνίας.

Η Δημόσια Σφαίρα (The Public Sphere)
Πληροφορία και δημοκρατική Κοινωνία, Κοινωνικά κινήματα και συλλογικές Δράσεις στο Διαδίκτυο, το Κοινό των Πολιτών και ο συμμετοχικός πολιτισμός διαδικτυακός Ακτιβισμός και Κοινωνικά Κινήματα, Διαδικτυακές εκστρατείες Ενημέρωσης στην ψηφιακή εποχή, Το Ψηφιακό Χάσμα, Προστασία και Ασφάλεια Προσωπικών Δεδομένων, Προκλήσεις της Δημοκρατίας στην Kοινωνία της Παρακολούθησης (Surveillance Society).

Social Media
Social Media, Δομή και Μέθοδοι Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων, Εικονικές Κοινότητες και Συμμετοχικός Πολιτισμός, Πολιτισμός Κοινωνικής Δικτύωσης Νεολαίας, Κινητή Επικοινωνία και Νεολαία.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα


- Εξοικείωση με βασικές έννοιες της Ψηφιακής Κοινωνίας της Δικτυωμένης Κοινωνίας, του Ψηφιακού Πολιτισμού και του Ψηφιακού Χάσματος.

-Εξοικείωση με βασικές έννοιες του Συμμετοχικού Πολιτισμού και των Εικονικών Κοινοτήτων.

- Εξοικείωση με την Θεωρία των Κοινωνικών Δικτύων.

- Κατανόηση των τεχνολογιών και της συμβολής των Κινητών επικοινωνιών στον Ψηφιακό Πολιτισμό.

- Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής   

- Ανάπτυξη δεξιοτήτων έρευνας καινοτόμων επιστημονικών  πεδίων.

- Ανάπτυξη δεξιοτήτων έρευνας, αυτοβελτίωσης, δημόσιας παρουσίασης αποτελεσμάτων έρευνας και ενίσχυση της δημιουργικότητας.

Κιόχος Απόστολος   

Περιγραφή

Η αγορά συναλλάγματος: ζήτηση και προσφορά συναλλάγματος, ο μηχανισμός διενέργειας των διεθνών πληρωμών, η προθεσμιακή αγορά συναλλάγματος, η τιμή του συναλλάγματος στην περίπτωση του κανόνα χρυσού, της ελεύθερης διακύμανσης, της σταθερής και προσαρμόσιμης ισοτιμίας. Ισοζύγιο πληρωμών: ορισμοί και έννοιες, τα συστατικά στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών και προβλήματα μέτρησης, το ισοζύγιο πληρωμών της Ελλάδος. Σταθεροποιητική πολιτική και ανάλυση των διαταραχών: εσωτερικές και εξωτερικές διαταραχές και η προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών, η αποτελεσματικότητα της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής κάτω από συνθήκες ελεύθερα κυμαινόμενων και σταθερών ισοτιμιών, η νομισματική προσέγγιση στο ισοζύγιο πληρωμών. Ιστορική αναδρομή: ιστορία και εξέλιξη του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Ευρωπαϊκή Νομισματική Ολοκλήρωση

Ακάλυπτη και Καλυμμένη Ισοδυναμία Επιτοκίων. Ισοδυναμία Αγοραστικών Δυνάμεων.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα

- Εμπέδωση του πλαίσιου για τις νομισματικές σχέσεις, τις αγορές συναλλάγματος και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε προχωρημένο επίπεδο. 

- Αποσαφήνιση διαφορών μεταξύ χρηματοοικονομικής και διεθνούς χρηματοοικονομικής. 

Αντωνιάδης Κωνσταντίνος   

Περιγραφή

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα

- Αποσαφήνιση των βασικών εννοιών και των ζητημάτων που πραγματεύεται το διεθνές Μάρκετινγκ.

- Κατανόηση της σημασίας των εργαλείων του διεθνούς Μάρκετινγκ.

- Διάκριση και προσδιορισμός των κατάλληλων κατά περίπτωση εργαλείων Μάρκετινγκ, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που χαρακτηρίζουν το διεθνές περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση. 

- Αποσαφήνιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εξαγωγικής επιχείρησης.

- Διάκριση των πρακτικών και στρατηγικών προσεγγίσεων του  Διεθνούς Μάρκετινγκ.

- Γνώση των χαρακτηριστικών του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

- Κατανόηση των διαστάσεων του εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο.

- Διάκριση των επιμέρους συνιστώσες που επηρεάζουν την είσοδο σε νέες αγορές.

- Αποσαφήνιση των επιμέρους διαστάσεων του μίγματος Μάρκετινγκ σε διεθνές επίπεδο.

- Κατανόηση των βασικών διαστάσεων του διεθνούς οργανωσιακού σχεδιασμού.

- Συγκέντρωση δεδομένων και κατάρτιση εξαγωγικού πλάνου μάρκετινγκ.

- Κριτική ανάλυση και μελέτη πραγματικών περιπτώσεων (case studies).

Καρπέτης Χρήστος   

Περιγραφή

Κλασσικές και σύγχρονες θεωρίες Διεθνούς Εμπορίου, Διεθνές Εμπόριο και ανάπτυξη, δασμολογική και μη δασμολογική προστασία, τελωνειακές ενώσεις, οικονομική ενοποίηση στην Ευρώπη, οι γύροι της GATT, παγκοσμιοποίηση, πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα

- Εξοικείωση με τη θεωρία, τη μεθοδολογία και την πολιτική του διεθνούς εμπορίου  και εφαρμογή αυτών.

- Επίλυση ζητημάτων σχετιζόμενα με το χώρο της διεθνούς οικονομίας και των επιχειρήσεων. 

- Εξοικείωση με εντοπισμό και τη χρήση πραγματικών οικονομικών δεδομένων. 

- Λήψη πληροφορημένων αποφάσεων βάσει πραγματικών στοιχείων.   

- Κριτική ανάλυση ζητημάτων  του χώρου της οικονομίας και των επιχειρήσεων.   

- Ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοβελτίωσης και ενίσχυση της δημιουργικότητας.

Αναγνωστοπούλου Δέσποινα   Σκιαδάς Δημήτριος   

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξέταση διακρατικών οικονομικών συναλλαγών υπό το πρίσμα της λειτουργίας των θεσμών του διεθνούς εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων μεταξύ κρατών όπως προκύπτουν από διεθνείς πολυμερείς συμφωνίες και τη νομολογία των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Στο μάθημα ειδικότερα εξετάζονται οι πηγές του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με έμφαση στις επιμέρους συμφωνίες του (GATT, GATS, TRIMS, TRIPS, καταγωγή εμπορευμάτων, φυτοϋγειονομική προστασία, τεχνικά πρότυπα κλπ.). Επίσης επιλέγονται οι παράλληλοι κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν την αντιμετώπιση των δασμών, των ποσοτικών περιορισμών και των φορολογικών διακρίσεων, καθώς και την απελευθέρωση της διακίνησης των υπηρεσιών και των εργαζομένων. Επίσης εξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο των διεθνών άμεσων επενδύσεων (ορισμοί, διακρίσεις, μορφή και εξέλιξη των σχετικών ρυθμίσεων μέχρι σήμερα), μαζί με τους μηχανισμούς επίλυσης των σχετικών διαφορών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μαζί με τις νομικές ρυθμίσεις που αφορούν την αποστολή, οργάνωση και λειτουργία των οργανισμών χρηματοδότησης της διεθνούς ανάπτυξης, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα


- Εξοικείωση με βασικές έννοιες του διεθνούς οικονομικού δικαίου όσον αφορά το διεθνές εμπόριο προϊόντων, υπηρεσιών, τη χρήση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας κλπ. Καθώς και τις άμεσες διεθνείς επενδύσεις 

- Επίλυση ζητημάτων σχετιζόμενα με το διεθνές εμπόριο μεταξύ κρατών και με τις διεθνείς επενδύσεις μεταξύ του επενδυτή και του κράτους.   

- Εξοικείωση με τον εντοπισμό και τη χρήση πραγματικών δεδομένων για τη νομοθεσία και νομολογία των διεθνών οργάνων. 

- Λήψη πληροφορημένων αποφάσεων βάσει των κανόνων, των αρχών και των δικαιωμάτων στο πλαίσιο του διεθνούς οικονομικού δικαίου.   

- Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής για εύρεση διεθνών συμβάσεων, σχετικής νομοθεσίας και νομολογίας. 

- Αντίληψη και εκμάθηση των κανόνων και των τρόπων επίλυσης διαφορών

- Κριτική ανάλυση και αξιολόγηση των αξιών, των αρχών, των θεσμών, των πηγών του διεθνούς οικονομικού δικαίου

- Ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοβελτίωσης και ενίσχυση της δημιουργικότητας μέσω των ατομικών εργασιών του μαθήματος. 

Μπουτσιούκη Σοφία   

Περιγραφή

Το μάθημα αποσκοπεί στην εισαγωγή των φοιτητών στο ευρύ πεδίο της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής και στην καθοδήγηση της μελέτης τους σε ζητήματα που αναδύονται υπό την επίδραση των διεθνών εξελίξεων. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται σε θεματικές που συνδέονται με την τρέχουσα επικαιρότητα, με στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με τις προοπτικές των κοινωνικών πολιτικών στην Ευρώπη, αλλά και την ανταπόκρισή τους στις προκλήσεις που παρουσιάζει η μελλοντική μετάβασή τους ως αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Περιγράφεται το βασικό εννοιολογικό και θεωρητικό πλαίσιο και παρουσιάζονται συγκριτικά διαφορετικά συστήματα κοινωνικής πολιτικής, με στόχο την καλύτερη κατανόηση και αποτίμηση των προβληματισμών που τίθενται κάθε φορά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Προσεγγίζεται η σχέση μεταξύ της κοινωνικής πολιτικής και της ευρωπαϊκής ενοποίησης, περιγράφεται η διαχρονική αναζήτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου κοινωνικής πολιτικής και αναλύονται το σχετικό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί. Το μάθημα εστιάζει ιδιαίτερα στην ανάδειξη των ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού και την επίτευξη κοινωνικής συνοχής, καθώς και σε ειδικότερα επίκαιρα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη (απασχόληση, κοινωνία των πολιτών, Μ.Κ.Ο., κοινωνική ευθύνη, κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, κλπ.).

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα

- Ορισμός του πεδίου της κοινωνικής πολιτικής και περιγραφή των συνθηκών που το διαμορφώνουν διαχρονικά.   

- Γνώση και δυνατότητα ανάλυσης των βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων που αναφέρονται στην κοινωνική πολιτική  και διάκρισης των διαφορών τους.

- Κατανόηση των βασικών εννοιών του πεδίου της κοινωνικής πολιτικής, περιγραφή των επιμέρους κατηγοριοποιήσεών τους και ορισμός των μεταξύ τους διασυνδέσεων.

- Ανάλυση της πολιτικής της Ε.Ε. και διαφόρων διεθνών οργανισμών σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και κατανόηση των επιδράσεων που ασκείται στις εθνικές πολιτικές.

- Γνώση του θεσμικού πλαισίου και δυνατότητα αξιολόγησης των κυριότερων πρωτοβουλιών και δράσεων που αναπτύσσονται στην Ευρώπη για θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

- Ικανότητα αξιοποίησης των μηχανισμών και των εργαλείων άσκησης κοινωνικής πολιτικής που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

- Αναγνώριση και ανάλυση των βασικών κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, όπως: απασχόληση και ανεργία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, κοινωνία των πολιτών και κοινωνική ευθύνη, κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα.

- Αναγνώριση επαγγελματικών ευκαιριών σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και φορείς σχεδιασμού και άσκησης κοινωνικής πολιτικής

- Ανάπτυξη των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχουν σε δράσεις διαχείρισης κοινωνικών πολιτικών ως ερευνητές, ως πολίτες και ως επαγγελματίες. 

Μπλουχουτζή Αναστασία   

Περιγραφή

Η μεταναστευτική πολιτική έχει παγιωθεί στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ και αποτελεί ένα επίκαιρο θέμα δημοσίου διαλόγου για τα περισσότερα κράτη. Μέσα από μία διεπιστημονική προσέγγιση, το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στη μελέτη της διακυβέρνησης της μετανάστευσης παρουσιάζοντας την ιστορική αναδρομή του φαινομένου της μετανάστευσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τις βασικές κινητήριες δυνάμεις του και τις συνέπειές του για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Επιπλέον, εξετάζονται ειδικότερα ζητήματα αναφορικά με τη μετανάστευση και τις διεθνείς σχέσεις. Σκοπός του μαθήματος είναι να συνεισφέρει στην κατανόηση του πολύπλευρου αυτού φαινομένου προσφέροντας ταυτόχρονα ερεθίσματα για περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνση σε επιμέρους ζητήματα διεθνούς πολιτικής.

Δεργιαδές Θεολόγος   

Περιγραφή

Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή στην έννοια της συσχέτισης ποσοτικών
μεταβλητών και στα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για να εξακριβώσουν αν
ισχύει εμπειρικά μία θεωρητική σχέση ανάμεσα σε δυο ή περισσότερες μεταβλητές. Το
σύνολο των τεχνικών που στοχεύουν στον προσδιορισμό ενός αξιόπιστου εμπειρικού
μοντέλου και το οποίο περιγράφει ικανοποιητικά τέτοιες σχέσεις είναι αντικείμενο της
οικονομετρίας. Το μάθημα συζητά τα εξής θέματα:

- Ανασκόπηση Στατιστικών Μεθόδων.
Α. Περιγραφή δεδομένων: Αριθμητικά μέτρα.
Β. Συνεχής κατανομές πιθανοτήτων.
Γ. Μέθοδοι δειγματοληψίας και το κεντρικό οριακό θεώρημα.
Δ. Εκτίμηση και διάστημα εμπιστοσύνης.
Ε. Έλεγχοι υποθέσεων ενός δείγματος.

- Εισαγωγή στη γραμμική παλινδρόμηση: Το υπόδειγμα των δύο μεταβλητών.
Α. Η έννοια της παλινδρόμησης.
Β. Πληθυσμιακή και δειγματική συνάρτηση παλινδρόμησης.
Γ. Εκτίμηση παραμέτρων.

- Το υπόδειγμα των δύο μεταβλητών: Έλεγχος υποθέσεων.
Α. Γιατί χρησιμοποιείται η μέθοδος των ελαχίστων τετραγώνων;
Β. Έλεγχος υποθέσεων.

- Το υπόδειγμα πολλαπλής παλινδρόμησης.
Α. Υποθέσεις του υποδείγματος πολλαπλής παλινδρόμησης.
Β. Έλεγχος από κοινού υποθέσεων (Joint Hypothesis).

- Συναρτησιακές μορφές παλινδρόμησης/Ψευδομεταβλητές στην ανάλυση
παλινδρόμησης.
Α. Τρόποι εκτίμησης της ελαστικότητας.
Β. Τρόποι εκτίμησης του ρυθμού ανάπτυξης.
Γ. Η φύση των ψευδομεταβλητών.
Δ. Ενσωμάτωση και ερμηνεία ψευδομεταβλητών σε οικονομετρικές εξειδικεύσεις.

- Επιλογή Υποδείγματος στην πράξη.
Α. Τα χαρακτηριστικά ενός καλού υποδείγματος.
Β. Εντοπισμός και διόρθωση σφαλμάτων εξειδίκευσης.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα

- Εξοικείωση με βασικές οικονομετρικές τεχνικές και εφαρμογή αυτών.

- Επίλυση ζητημάτων σχετιζόμενα με το χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων.   

- Εξοικείωση με εντοπισμό και τη χρήση πραγματικών οικονομικών δεδομένων. 

- Λήψη πληροφορημένων αποφάσεων βάσει πραγματικών στοιχείων.   

- Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής. 

- Δημιουργία και εκτίμηση θεωρητικά συνεπών οικονομετρικών εξειδικεύσεων. 

- Διεξαγωγή ορθής στατιστικής επαγωγής.

- Διεξαγωγή με ορθό τρόπο των απαραίτητων  διαγνωστικών ελέγχων.

- Κριτική ανάλυση και αξιολόγηση βασικών οικονομετρικών υποδειγμάτων. 

- Κριτική ανάλυση ζητημάτων  του χώρου της οικονομίας και των επιχειρήσεων.   

- Ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοβελτίωσης και ενίσχυση της δημιουργικότητας.




Σκιαδάς Δημήτριος   

Περιγραφή

Στο μάθημα εξετάζεται ο τρόπος σχεδιασμού κα εφαρμογής των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα εξετάζονται ο προσδιορισμός των περιφερειών, οι προτεραιότητες που τίθενται κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, οι στόχοι και τα διλήμματα της περιφερειακής πολιτικής, το πλαίσιο άσκησης περιφερειακής πολιτικής, τα εργαλεία σχεδιασμού και εφαρμογής περιφερειακής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (αναπτυξιακός νόμος, συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) καθώς και η μέχρι σήμερα απόδοση πολιτικών επιλογών περιφερειακής ανάπτυξης που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα

- Εξοικείωση με βασικές εννοιολογικές προσεγγίσεις της επιστήμης της περιφερειακής ανάλυσης.

- Επίλυση ζητημάτων σχετιζόμενα με τη χωρική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης.   

- Εξοικείωση με τον εντοπισμό και τη χρήση πραγματικών δεδομένων περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης. 

- Λήψη πληροφορημένων αποφάσεων βάσει πραγματικών στοιχείων.   

- Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής. 

- Κριτική ανάλυση και αξιολόγηση βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη. 

- Ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοβελτίωσης και ενίσχυση της δημιουργικότητας.  

Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος   

Περιγραφή

Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή μαθητές στη χρήση μονομεταβλητών, διμεταβλητών και πολυμεταβλητών στατιστικών μεθόδων χρησιμοποιώντας το SPSS. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι μαθητές αναμένεται να είναι σε θέση να αξιολογήσουν ένα πρόβλημα, να ορίσουν μεταβλητές, να χρησιμοποιήσουν τους κατάλληλους στατιστικούς ελέγχους ή μοντέλα παλινδρόμησης και να ερμηνεύσουν τα ευρήματα.

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα

- Εξοικείωση με βασικές στατιστικές τεχνικές και εφαρμογή αυτών.

-Εξοικείωση με εντοπισμό και τη χρήση πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων. 

- Λήψη πληροφορημένων αποφάσεων βάσει πραγματικών στοιχείων.   

- Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής. 

- Δημιουργία και εκτίμηση θεωρητικά συνεπών στατιστικών εξειδικεύσεων. 

- Διεξαγωγή ορθής στατιστικής επαγωγής.

- Διεξαγωγή με ορθό τρόπο των απαραίτητων  διαγνωστικών ελέγχων.

- Κριτική ανάλυση και αξιολόγηση βασικών στατιστικών υποδειγμάτων. 

- Κριτική ανάλυση ζητημάτων  του χώρου της πολιτικής, της οικονομίας και των επιχειρήσεων.   

- Ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοβελτίωσης και ενίσχυση της δημιουργικότητας.

Παιδή Ρεβέκκα   

Περιγραφή

Προσδοκώμενα Μαθησιακά αποτελέσματα


Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές την άσκηση διπλωματίας στον χώρο της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτήτριες και οι φοιτητές αναμένεται να έχουν αναπτύξει τις γνώσεις τους σε:

- ζητήματα Σύγχρονης Διπλωματίας στους τομείς της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων και ειδικότερα, στους τομείς της Οικονομικής Διπλωματίας, της Εμπορικής Διπλωματίας, της Χρηματοπιστωτικής Διπλωματίας και της Εταιρικής Διπλωματίας, 

- να έχουν την ικανότητά να αναζητούν πληροφορίες και γνώση για τα σχετικά ζητήματα σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές   

- να είναι σε θέση να συνθέσουν και να αναλύσουν κριτικά σε προφορικό και γραπτό λόγο σχετικά θέματα. 

Μποζίνης Αθανάσιος   

Περιγραφή

Η περιγραφή του μαθήματος δεν είναι διαθέσιμη

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font