Πρόγραμμα Σπουδών


  • Μαθήματα Α' & Β' εξαμήνου Υποχρεωτικά
  • Μαθήματα Επιλογής
Α και Β Εξάμηνο
Μαθήματα Επιλογής

*Από τον πίνακα των μαθημάτων επιλογής η ΕΠΣ αποφασίζει ποια μαθήματα θα προσφερθούν προς επιλογή από τους φοιτητές για το Α’ εξάμηνο και ποια για το Β’ εξάμηνο.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  • ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
    (ΔΕ0309)
  • ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
    (ΔΕ0303-1)
  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
    (ΔΕ0364)
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
    (ΔΕ0375)
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ-LOGISTICS
    (ΔΕ0112)
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
    (ΔΕ0302)
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    (ΔΕ0306-1)
  • ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    (ΔΕ0110)
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
    (ΔΕ0111)
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
    (ΔΕ0374)
  • ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
    (ΔΕ0319)
  • ΗΓΕΣΙΑ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
    (ΔΕ0208-1)
  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ
    (ΔΕ0376)
  • ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΛΛΑΓΩΝ
    (ΔΕ0204-1)
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
    (ΔΕ0379)
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
    (ΔΕ0308-2)
  • ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    (ΔΕ0318)
  • ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ
    (ΔΕ0307)
  • ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
    (ΔΕ0206)
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
    (ΔΕ0317)
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ, ΑΜΟΙΒΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    (ΔΕ0314)
  • ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
    (ΔΕ0205)

Ταμπακούδης Ιωάννης   

Περιγραφή

Αρχικά, θα γίνει μία παρουσίαση των διαθέσιμων επενδυτικών επιλογών και ειδικότερα θα παρουσιασθούν οι μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα κρυπτονομίσματα, τα παράγωγα και τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs),. Στη συνέχεια, η διδασκαλία του μαθήματος επικεντρώνεται στη μεθοδολογία υπολογισμού της αναμενόμενης απόδοσης και του κινδύνου ενός περιουσιακού στοιχείου ή χαρτοφυλακίου με δειγματοληψία ή κατανομή πιθανοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλύεται η σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου του Markowitz το επίκεντρο της οποίας είναι ο βέλτιστος συνδυασμός των διαθέσιμων επενδυτικών επιλογών και η σύνθεση αποτελεσματικών χαρτοφυλακίων. Η θεωρία χαρτοφυλακίου παρέχει τη μεθοδολογία και τα κατάλληλα εργαλεία για τη μείωση του κινδύνου και την επίτευξη της βέλτιστης σχέσης μεταξύ κινδύνου και αναμενόμενης απόδοσης.

               Με αφετηρία τη σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου παρουσιάζεται το Υπόδειγμα Αποτίμησης Περιουσιακών Στοιχείων (ΥΑΠΣ), το οποίο εφαρμόζεται για την εκτίμηση της αναμενόμενης απόδοσης ενός περιουσιακού στοιχείου ή χαρτοφυλακίου βάσει του κινδύνου του. Εκτός από το ΥΑΠΣ, για την εκτίμηση της αναμενόμενης απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων παραθέτονται και άλλα μοντέλα, εκ των οποίων τα βασικότερα είναι αυτά των Fama and French και της Θεωρίας Τιμολόγησης Εξισορροπητικής Κερδοσκοπίας. Επιπλέον, αναλύεται η υπόθεση αποτελεσματικών αγορών, καταγράφονται οι ανωμαλίες που εμφανίζονται στις αγορές και, τέλος, παρουσιάζεται η συμπεριφορική χρηματοοικονομική, η οποία επικεντρώνεται στην κατανόηση της μη ορθολογικής συμπεριφοράς των επενδυτών.

               Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι φοιτητές επίσης θα γνωρίσουν τη φιλοσοφία και τα εργαλεία της Τεχνικής ανάλυσης. Περιγράφονται η τάση (trend), οι σχηματισμοί (patterns), οι κινητοί μέσοι όροι (moving averages), οι δείκτες MACD, RSI, OBV, οι αριθμοί και τα τόξα Fibonacci. Η διδασκαλία όλων των εργαλείων της Τεχνικής ανάλυσης γίνεται με χρήση ελεύθερου λογισμικού, με τη χρήση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Σε όλη τη διάρκεια διδασκαλίας του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ενεργοί traders και να εφαρμόζουν τα διδασκόμενα εργαλεία και τεχνικές βάσει των δεδομένων της αγοράς με το άνοιγμα εικονικών λογαριασμών (demo accounts) σε διαδικτυακές πλατφόρμες συναλλαγών.

               Απώτερος στόχος του μαθήματος είναι να δώσει στον φοιτητή μία ολοκληρωμένη εικόνα των επενδυτικών επιλογών, του τρόπου αξιολόγησης και επιλογής χρεογράφων, της κατασκευής αποτελεσματικών/άριστων χαρτοφυλακίων σε πραγματικό χρόνο και με δεδομένα της αγοράς.

Ταμπακούδης Ιωάννης   

Περιγραφή

Αρχικά, παρουσιάζονται οι Οικονομικές Καταστάσεις και συγκεκριμένα η Κατάσταση Οικονομικής Θέσης, η Κατάσταση Αποτελεσμάτων και η Κατάσταση Ταμειακών Ροών. Οι Οικονομικές Καταστάσεις καταρτίζονται σύμφωνα με ένα σύνολο κανόνων που είναι τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), τα οποία θεσπίζονται από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων και είναι αποδεκτά σε περισσότερες από 140 χώρες παγκοσμίως. Η Κατάσταση Οικονομικής Θέσης διαχωρίζεται σε Ενεργητικό, Υποχρεώσεις και Καθαρή Θέση, και φανερώνει τα περιουσιακά στοιχεία, τις οφειλές σε τρίτους και τις οφειλές προς τους μετόχους, αντίστοιχα. Δείχνει την οικονομική κατάσταση της οντότητας και την ικανότητά της να παράγει εισόδημα στο μέλλον. Η Κατάσταση Αποτελεσμάτων περιλαμβάνει λογαριασμούς Εσόδων και Εξόδων, ενώ η διαφορά των δύο καταδεικνύει τη χρηματοοικονομική αποτελεσματικότητα της οντότητας σε χρηματικούς όρους. Τέλος, η Κατάσταση Ταμειακών Ροών καταδεικνύει τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των λειτουργικών, επενδυτικών και χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της οντότητας.


Τα αριθμητικά δεδομένα που εμφανίζονται στις οικονομικές καταστάσεις αποτελούν τη βάση για περαιτέρω ανάλυση, διαμόρφωση προβλέψεων και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αναφορικά με όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μέτοχοι και οι άλλες ομάδες ενδιαφέροντος αξιοποιούν την πληροφόρηση των οικονομικών καταστάσεων με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων γίνεται είτε με την μετατροπή τους σε μία τυποποιημένη μορφή είτε με τη χρήση δεικτών. Στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνονται η οριζόντια και η κάθετη ανάλυση, οι οποίες επιτρέπουν την αξιολόγηση της απόδοσης της εταιρίας κατά τη διάρκεια του χρόνου και τον εντοπισμό των στοιχείων που σχετίζονται με συγκεκριμένες επιχειρηματικές λειτουργίες και επιδέχονται περαιτέρω βελτιώσεις. Στην περίπτωση των δεικτών, επιλέγονται δύο στοιχεία από την ίδια ή από δύο διαφορετικές οικονομικές καταστάσεις, όπου το μέγεθος του ενός εκφράζεται σε σχέση με το μέγεθος του άλλου. Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της πληροφόρησης που παρέχεται στις οικονομικές καταστάσεις, μπορούν να κατασκευασθούν πολλοί και διαφορετικοί δείκτες. Κατά συνέπεια, η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων με τη χρήση δεικτών επιτρέπει την ενδελεχή αξιολόγηση όλων των πτυχών της δραστηριότητας μίας επιχείρησης. Οι δείκτες ταξινομούνται σε κατηγορίες βάσει της επιχειρηματικής λειτουργίας στην οποία επικεντρώνονται και, ειδικότερα, διακρίνονται σε δείκτες ρευστότητας, δραστηριότητας, κερδοφορίας, χρέους και μακροπρόθεσμης φερεγγυότητας.

Χατζηδημητρίου Ιωάννης   

Περιγραφή

Στις αρχές της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα, το Διεθνές και Εξαγωγικό Μάρκετινγκ καθίσταται όλο και πιο σημαντικό τμήμα των θεμελιωδών λειτουργιών των σύγχρονων και δυναμικών επιχειρήσεων. Ο βαθμός διεθνούς δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων αυξάνεται διαρκώς και με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς οι ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις μειώνουν διαρκώς τη σημασία των αποστάσεων, φέρνοντας έτσι και τις πλέον απόμακρες ξένες αγορές όλο και πιο κοντά και καθιστώντας την επέκταση των εμπορικών (εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών) και παραγωγικών δραστηριοτήτων τους σ’ αυτές σχετικά ευκολότερη, ταχύτερη και φθηνότερη. Επιπλέον, νέες και σχετικά ανεκμετάλλευτες αγορές έχουν προκύψει, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών, με σημαντικότερες την Κίνα και την Ινδία, έχουν ασπαστεί τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τις σύγχρονες και δυναμικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούν με επιτυχία τις ευκαιρίες που αναδύονται στο Διεθνές Επιχειρηματικό Περιβάλλον, είναι επιτακτικό όλα τα στελέχη τους να έχουν τουλάχιστον θεμελιώδεις γνώσεις Διεθνούς και Εξαγωγικού Μάρκετινγκ

Η αναγκαιότητα αυτή πηγάζει από το ότι η άσκηση του Μάρκετινγκ στην αγορά μιας ξένης χώρας είναι πολυπλοκότερη από την άσκησή του στην εγχώρια αγορά. Το τελευταίο οφείλεται στο ότι η προσπάθεια της επιχείρησης να διαθέσει τα προϊόντα της στην αγορά μιας ξένης χώρας πρέπει να λάβει υπόψη της πολλά νέα στοιχεία, διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικούς παράγοντες, όπως η τοπική κουλτούρα, το πολιτικό κλίμα, η αγοραστική δύναμη και οι προτιμήσεις των εγχώριων αγοραστών, το τοπικό νομικό πλαίσιο, το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους, οι οικονομικές συνθήκες, το επίπεδο των υποδομών της χώρας και πολλά άλλα. Όλα αυτά χρειάζεται να διερευνηθούν και να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του εξαγωγικού σχεδίου μάρκετινγκ (export marketing plan) για την εισαγωγή των προϊόντων της επιχείρησης σε μια ξένη αγορά.  

Η κατανόηση της σημασίας όλων αυτών των θεμάτων από τα διοικητικά στελέχη καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική για τις Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες, καθώς αντιμετωπίζουν διαρκώς αυξανόμενο διεθνή ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά, έχουν στρέψει την προσοχή τους και προσπαθούν να εξάγουν, αλλά και να παράγουν, τα προϊόντα τους στις σχετικά ανεκμετάλλευτες, αλλά και υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου αγορές των Βαλκανικών, Παρευξείνιων και Αραβικών χωρών, καθώς και των χωρών της Βορείου Αφρικής. Επιπρόσθετα, έχει γίνει πλέον ευρύτατα αποδεκτό ότι η εξαγωγική δραστηριοποίηση είναι η σχετικά απλούστερη στρατηγική διεθνοποίησης (ή εξωστρέφειας) που είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση εάν θέλει να δει τις πωλήσεις και τα κέρδη της να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται ότι η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό που να έχει εξειδικευμένες γνώσεις Διεθνούς και Εξαγωγικού Μάρκετινγκ.  

Για τους λόγους αυτούς το μάθημα εξετάζει θέματα σχετικά με τη διαμόρφωση και τη σύνταξη του διεθνούς ή εξαγωγικού σχεδίου μάρκετινγκ τα οποία είναι απολύτως επιτακτικό να γνωρίζουν πολύ καλά τα αρμόδια στελέχη, έτσι ώστε το εγχείρημα της επέκτασης των εμπορικών ή/και παραγωγικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης στο εξωτερικό να στεφθεί με επιτυχία. Τα θέματα αυτά θα μελετηθούν και με την ανάλυση πραγματικών μελετών περιπτώσεων στη διάρκεια των διαλέξεων. Με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις Διεθνούς και Εξαγωγικού Μάρκετινγκ στην αγορά, ο στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους/ις φοιτητές/ήτριες (και τωρινά ή μελλοντικά διοικητικά στελέχη) με εκείνες τις τεχνοκρατικές, αλλά και τις εμπειρικές, γνώσεις οι οποίες θα τους/ις καταστήσουν ικανούς/ές να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις ιδιαιτερότητες και τις αντιξοότητες που είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσουν στην προσπάθειά τους να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της επιχείρησής του στις αγορές ξένων χωρών. Επίσης, παρέχει χρήσιμες γνώσεις και για τα στελέχη επιχειρήσεων που λειτουργούν εγχώρια αλλά απευθύνονται και σε αλλοδαπούς πελάτες που έρχονται στην Ελλάδα, όπως οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι κατασκευαστικές εταιρείες που συνεργάζονται με ξένες επιχειρήσεις οι οποίες ιδρύουν εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, καθώς και τα εμπορικά κέντρα που όλο και περισσότερο απευθύνονται και προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες από γειτονικές χώρες.

Επιπλέον, ένας κύριος στόχος του μαθήματος είναι να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο στους φοιτητές/ήτριες πόσο σημαντικοί και κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας είναι για όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη μάρκετινγκ α) η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις στις ξένες αγορές που ενδιαφέρουν την επιχείρησή τους, β) η επίδειξη ευαισθησίας εκ μέρους τους στις ιδιαιτερότητες των δυνητικών πελατών τους στις αγορές αυτές, και γ) η ύπαρξη της δυνατότητας, αλλά και της προδιάθεσης, προσαρμογής τους στις ιδιομορφίες, τις διαφορετικές απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά των υπαρχόντων αλλά και των δυνητικών πελατών τους στις ξένες αγορές.

Ελευθεριάδης Ιορδάνης   

Περιγραφή

Γενικές Ικανότητες:
Το μάθημα αποσκοπεί στην ανάπτυξη των παρακάτω γενικών ικανοτήτων:
1. Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
2. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
3. Λήψη αποφάσεων
4. Αυτόνομη εργασία
5. Ομαδική εργασία
6. Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
7. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Με την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να:

1. Εξηγήσουν τις βασικές έννοιες, τις αρχές και τις πρακτικές που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και την εφαρμογή των στρατηγικών της Διαχείρισης Κινδύνου.
2. Ενσωματώσουν και να εφαρμόσουν τη γνώση που αποκτήθηκε σε σχέση με τη διαμόρφωση και εφαρμογή μίας στρατηγικής διαχείρισης κινδύνου.
3. Αναλύσουν και να αξιολογήσουν πραγματικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη Διαχείριση Κινδύνου
4. Χρησιμοποιήσουν επιστημονικές πηγές, να συγκεντρώνουν και να αναλύουν δεδομένα σχετικά με την ανάλυση μελετών περιπτώσεων που σχετίζονται με τη Διαχείριση Κινδύνου.

Με την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
1. Σχεδιάζουν, διαχειρίζονται και υλοποιούν στρατηγικές που σχετίζονται με τη Διαχείριση Κινδύνου.
2. Λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά την αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου επιτοκίου, του κινδύνου αγοράς, του πιστωτικού κινδύνου, του λειτουργικού κινδύνου και του κινδύνου ρευστότητας.
3. Αναλάβουν την ευθύνη ανάπτυξης στρατηγικών διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων

Τσιρώνης Λουκάς   

Περιγραφή

Αυτό το μάθημα θα σας εισαγάγει στις βασικές πτυχές της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα τις τοποθετήσει σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Το μάθημα θέτει τα θεμέλια που θα σας επιτρέψουν να επεκτείνετε τις γνώσεις σας στη διαχείριση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, αναπτύσσοντας μια νοοτροπία προσανατολισμένη στην επίλυση προβλημάτων. Θα αποκτήσετε γνώση των βασικών θεωριών και πρακτικών τεχνικών στη διαχείριση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και θα τις εφαρμόσετε σε εννοιολογικές ασκήσεις και μελέτες περιπτώσεων. Θα εξερευνήσετε και θα βιώσετε επίσης τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όλες αυτές οι πτυχές του μαθήματος θα χτίσουν τις επαγγελματικές σας δεξιότητες, καθιστώντας σας έναν ελκυστικό πόρο για τις εταιρείες.

Περιεχόμενο:
1. Logistics, εφοδιαστική αλυσίδα και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα
2. Ο ρόλος του αποθέματος στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι βασικές μεθοδολογίες για τη διαχείριση αποθεμάτων
3. Αβεβαιότητα και κίνδυνος, και πώς να τα αντιμετωπίσουμε μέσω καλών προσεγγίσεων διαχείρισης αποθεμάτων
4. Αξία πληροφοριών και ανταλλαγή πληροφοριών στις αλυσίδες εφοδιασμού
5. Στρατηγικές διανομής
6. Συντονισμός εφοδιαστικής αλυσίδας και στρατηγική συμμαχία
7. Προμήθειες και εξωτερική ανάθεση
8. Ενοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας
9. Δεοντολογικά ζητήματα στις λειτουργίες της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εφοδιαστικής
10. Βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού
11. Παρουσιάσεις εργασιών
12. Παρουσιάσεις εργασιών

Γκοτζαμάνη Αικατερίνη   Τσιότρας Γεώργιος   

Περιγραφή

Ο πρωταρχικός στόχος του μαθήματος είναι η παροχή εξειδικευμένης γνώσης και γνώσεις αιχμής σχετικά με τις προκλήσεις/προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση και βελτίωση της ποιότητας και τη στρατηγική σημασία της σε οποιοδήποτε οργανισμό. Στόχος είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν μία βασική γνώση σχετικά με τα κύρια ερωτήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη όσον αφορά τη διαχείριση και βελτίωση ποιότητας, την ικανοποίηση του πελάτη, καθώς και την ικανοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών μιας επιχείρησης, τόσο στη βιομηχανία όσο και στους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών. Οι φοιτητές εξασκούν την κριτική τους σκέψη σχετικά με το πώς ορίζεται, πώς διαχειρίζεται και πώς βελτιώνεται τόσο η ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών), όσο και η ποιότητας λειτουργίας των οργανισμών και να λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποφάσεις. Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές, θεωρίες, μεθοδολογίες και πρακτικές της διοίκησης ποιότητας και τους βοηθάει να κατανοήσουν και να δουν με κριτική ματιά το ρόλο της μέσα στην επιχείρηση, την επίδρασή της στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης και τη σημασία της για τη συνολική απόδοση και τη βιωσιμότητά της . Παρουσιάζονται και αναλύονται τα βασικά μοντέλα ποιότητας, όπως και τα βασικά εργαλεία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην επίλυση προβλημάτων ποιότητα και στη συνεχή βελτίωσή της. Κάθε μάθημα αφιερώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (Ορισμοί, ιστορική εξέλιξη και σημασία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, Διαστάσεις και Κόστος ποιότητας, Ποιότητα και παραγωγικότητα, βασικές φιλοσοφίες και αρχές ΔΟΠ, Συστήματα διαχείρισης ποιότητας ISO 9000, Συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14000, Μοντέλα Επιχειρηματικής Αριστείας EFQM/ MBNQA/CAF, Συγκριτική αξιολόγηση - Benchmarking, Εργαλεία Βελτίωσης Ποιότητας , Στατιστικός έλεγχος ποιότητας και ανάλυση ικανότητας διαδικασίας, Μεθοδολογία Six Sigma)


Τα θέματα αναλύονται συστηματικά και παρουσιάζονται οι αντίστοιχες επιστημονικές εξελίξεις. Η θεωρία και η πράξη συνδυάζονται μέσα από τη μελέτη πραγματικών περιπτώσεων σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, καλλιεργώντας την πρωτότυπη σκέψη των φοιτητών. Τέλος, οι φοιτητές μελετούν και παρουσιάζουν οι ίδιοι, μέσα από ομαδικές εργασίες, προκλήσεις και βέλτιστες πρακτικές στα παραπάνω θέματα της διαχείρισης και βελτίωσης ποιότητας από κορυφαίες στον κλάδο τους επιχειρήσεις, προσφέροντας ερεθίσματα για τη μετέπειτα ερευνητική ή/και επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Το μάθημα αποσκοπεί στα παρακάτω:
• Λήψη αποφάσεων σε θέματα διαχείρισης ποιότητας
• Ομαδική εργασία
• Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση των αντίστοιχων εργαλείων που διδάσκονται.
• Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
• Σχεδιασμός και διαχείριση έργων βελτίωσης ποιότητας
• Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
• Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον

Χατζηδημητρίου Ιωάννης   

Περιγραφή

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται ότι οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να:


1. Αναγνωρίσουν τις εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος που θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την επιχείρηση στην οποία εργάζονται και να προτείνουν στη διοίκησή της τα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.
2. Προτείνουν τις κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπιση των συναλλαγματικών κινδύνων που συνεπάγονται οι συναλλαγές της επιχείρησής τους σε νομίσματα εκτός Ευρωζώνης.
3. Επιλέξουν και να προτείνουν στη διοίκηση της επιχείρησης την κατάλληλη μέθοδο εξαγωγών για την πώληση των προϊόντων της επιχείρησης στην αγορά μιας συγκεκριμένης χώρας.
4. Επιλέξουν και να προτείνουν στη διοίκηση της επιχείρησης την κατάλληλη στρατηγική παραγωγής των προϊόντων της επιχείρησης στην αγορά μιας συγκεκριμένης χώρας.
5. Προτείνουν στη διοίκηση της επιχείρησης τα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες για την προσαρμογή της στρατηγικής εμπορικής ή παραγωγικής εισόδου στις διαφορετικές συνθήκες και παράγοντες που επικρατούν στην αγορά κάθε χώρας.

Γενικές Ικανότητες

1. Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
2. Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
3. Λήψη αποφάσεων
4. Αυτόνομη εργασία
5. Ομαδική εργασία
6. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
7. Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
8. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
9. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Ανδρονικίδης Ανδρέας   Γκοτζαμάνη Αικατερίνη   

Περιγραφή

Το μάθημα εξετάζει την διοίκηση υπηρεσιών επικεντρώνοντας στην ικανοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών πελατών. Το υλικό που χρησιμοποιείται αφορά τη διοίκηση λειτουργιών, το μάρκετινγκ, τη στρατηγική, τους ανθρώπινους πόρους και τα αντίστοιχα οργανωσιακά θέματα, διερευνώντας τις διαστάσεις των επιτυχημένων επιχειρήσεων/οργανισμών παροχής υπηρεσιών. Έμφαση δίνεται στο σχεδιασμό και εκτέλεση του συστήματος παράδοσης υπηρεσίας, καθώς και σε νέες μεθόδους αξιολόγησης υπηρεσιών οι οποίες πρόσφατα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην αξιολόγηση σχολείων, τραπεζικών παραρτημάτων, κλπ. Καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών σημειώνει τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, το μάθημα αυτό στοχεύει στο να βοηθήσει τους φοιτητές να εντοπίσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Το περιεχόμενο του μαθήματος αποδίδεται στις παρακάτω ενότητες:

• Εισαγωγή - Βασικά Χαρακτηριστικά των Υπηρεσιών
• Αρχές διοίκησης των οργανισμών υπηρεσιών
• Συστήματα Ταξινόμησης Υπηρεσιών
• Επιχειρηματικά μοντέλα και στρατηγική υπηρεσιών
• Η Συμβολή της Τεχνολογίας στις Υπηρεσίες
• Διαχείριση Ποιότητας Υπηρεσιών
• Κτίσιμο Εμπιστοσύνης Πελάτη – Εσωτερικό Μάρκετινγκ
• Διοίκηση ανθρώπινων πόρων - κουλτούρα στους οργανισμούς υπηρεσιών
• Διοίκηση Διαδικασιών/Διοίκηση Διανομής / Διεθνοποίηση Υπηρεσιών
• Ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και επιχειρηματικότητα
• Παρουσίαση ατομικών εργασιών και συζήτηση επι αυτών

Καφετζόπουλος Δημήτριος   Σουμπενιώτης Δημήτριος   

Περιγραφή

Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να:

-  Αποκτήσουν αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους εναλλακτικούς ορισμούς περί επιχειρηματικότητας και καινοτομίας αλλά και να εμπεδώσουν  πληροφορίες σχετικά  με τις μορφές επιχειρηματικότητας (επιχειρηματικότητα ευκαιρίας, Ανάγκης και Υψηλών προδιαγραφών), τις μορφές καινοτομίας (Διαχειριστική, Τεχνολογική, Υπηρεσιών κτλ), τα πλαίσια χρηματοδότησης και επιχορήγησης επιχειρηματικών δράσεων, τις διαδικασίες mentoring, to coaching και τους φορείς υποστήριξης και υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας

- Να απομυθοποιήσουν την επιχειρηματικότητα μέσω γνώσεων που θα ελαχιστοποιούν τον φόβο της επιχειρηματικής ίδρυσης και της επιχειρηματικής αποτυχίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω γνώσεων που  συμβάλουν στην κατανόηση αλλά και στην αντιμετώπιση των εμποδίων που η πολυπλοκότητα του επιχειρείν θέτει στην αυτααπασχόληση. Ειδικότερα, στα πλαίσια του μαθήματος οι φοιτητές θα κατανοήσουν τις διαφορετικές μορφές επιχειρηματικών οντοτήτων, θα ενημερωθούν για τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων ανά νομική μορφή και για τις φορολογικές ιδιαιτερότητες ανά είδος τηρούμενων βιβλίων, εισοδήματος και κερδών. Ομοίως, οι φοιτητές θα εμπεδώσουν την χρησιμότητα των αναπτυξιακών νόμων, του ηλεκτρονικού επιχειρείν, του Business Plan και του εργαλείου Business Canvas.  

-  Διακρίνουν με  ρεαλιστικό τρόπο τις επιχειρηματικές ευκαιρίες αξιολογώντας το  επιχειρηματικού περιβάλλον, να εντοπίζουν προϊόντα και υπηρεσίες που είναι αναγκαία στην αγορά, να αναπτύσσουν μελλοντικούς ισολογισμούς για κάθε ενδεχόμενη επιχειρηματική δράση ώστε να διακρίνουν τις εστίες κόστους και τις πηγές κέρδους, να ολοκληρώνουν με επιτυχία μια διαδικασία κοστολόγησης και τιμολόγησης. 

-  Κατοχυρώνουν τα πνευματικά τους δικαιώματα, να διαχειρίζονται το νομοθετικό πλαίσιο για τις ευρεσιτεχνίες και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες κατοχύρωσης πατέντας. 

-  Να επιδιώξουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση μέσω της αυταπασχόλησης.

Σαρτζετάκης Ευτύχιος   

Περιγραφή

Το μάθημα ξεκινά με μια επισκόπηση της ύλης και στην συνέχεια μια επισκόπηση των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα με έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την μείωση της βιοποικιλότητας. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι βασικές οικονομικές έννοιες, όπως δημόσια αγαθά, κοινόκτητοι πόροι και περιβαλλοντικές εξωτερικότητες, που είναι απαραίτητες για παρουσιαστεί και αναλυθεί η αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιβαλλοντικών προκλήσεων και οικονομικής δραστηριότητας. Στο πρώτο μέρος του μαθήματος μετά την εισαγωγή παρουσιάζονται οι περιβαλλοντικές πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και έχουν άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θα εξεταστούν οι πολιτικές περιβαλλοντικών ορίων, οι περιβαλλοντικοί φόροι, οι μεταβιβάσιμες άδειες εκπομπής ρύπων, με έμφαση στη λειτουργία του EU-ETS. Επίσης θα αναλυθούν οι χρηματοοικονομικές παρεμβάσεις που αφορούν την περιβαλλοντική χρηματοδότηση (πράσινα ομόλογα). Τέλος θα αναλυθεί η εξέλιξη και ο ρόλος των «πράσινων» καταναλωτών στην δημιουργία νέων αγορών και την διαφοροποίηση προϊόντων. Στο δεύτερο μέρος του μαθήματος, θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να αντιδράσουν οι επιχειρήσεις ενσωματώνοντας θέματα βιωσιμότητας στην λειτουργία τους. Κατ’ αρχήν θα αναγνωριστούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και θα συζητηθούν εργαλεία μείωσης τους. Στην συνέχεια θα συζητηθεί ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Corporate Social Responsibility) και οι εξελίξεις αυτής (Creating Shared Value). Θα γίνει εκτενής συζήτηση για τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και την πιστοποίησή τους (ISO 14000, EMAS). Τέλος, θα αναλυθεί η διαχείριση φυσικών πόρων και η ενεργειακή εξοικονόμηση στα πλαίσια της λειτουργίας των επιχειρήσεων. 

Βασιλειάδης Χρήστος   

Περιγραφή

Στόχος του παρόντος μαθήματος είναι να παρουσιάσει τις αρχές, μεθοδολογίες και διαδικασίες της Έρευνας Μάρκετινγκ στo πλαίσιo του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως αυτές εφαρμόζονται από τις ελληνικές επιχειρήσεις..

Η ποιότητα των αποφάσεων μάρκετινγκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση και την ποιότητα των διαθέσιμων πληροφοριών. Η βασική λειτουργία της Έρευνας Μάρκετινγκ είναι η συστηματική διαχείριση (αναζήτηση, συλλογή, ανάλυση, αξιολόγηση, χρήση) των αναγκαίων και κατάλληλων πληροφοριών για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων Μάρκετινγκ. Η λειτουργία της Έρευνας Μάρκετινγκ συνδέει την επικοινωνία μεταξύ πελατών, προμηθευτών, επιχειρηματικών συνεργατών, επιχειρήσεων, Δημοσίων οργανισμών και Κράτους μέσα από πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές στο πλαίσιο ενός MMIS (Marketing Management Information System) χρησιμοποιούνται για:

- την αναγνώριση και τον προσανατολισμό ευκαιριών και προβλημάτων Μάρκετινγκ

 - το σχεδιασμό / προγραμματισμό, ανασχεδιασμό και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων μάρκετινγκ

- την παρακολούθηση και το συνεχή έλεγχο των επιδόσεων μάρκετινγκ και

- τη βελτιωμένη προσέγγιση του μάρκετινγκ ως ολοκληρωμένη διαδικασία

Η Έρευνα Μάρκετινγκ καθορίζει τις πληροφορίες που χρειάζονται στο Διοικητικό Μάρκετινγκ, σχεδιάζει τη μέθοδο συλλογής των αναγκαίων πληροφοριών διαχειρίζεται και υλοποιεί τη διαδικασία συλλογής δεδομένων, αναλύει τα αποτελέσματα και αναλαμβάνει την διάχυση των ευρημάτων για τη στήριξη των λαμβανόντων αποφάσεις Μάρκετινγκ.

Οι περιπτώσεις μελέτης και τα παραδείγματα αλλά και οι ασκήσεις υποστηρίζουν την αυτόνομη και ομαδική εργασία, την κριτική επαγωγική σκέψη και τον διάλογο.

Κοτζαϊβάζογλου Ιορδάνης   Τσιότσου Ροδούλα   

Περιγραφή

Το μάθημα «Ηγεσία, Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις» επιδιώκει να διασαφηνίσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές/-τριες τρεις τομείς του σύγχρονου μάνατζμεντ, κρίσιμους για την αποτελεσματική λειτουργία μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού: την επικοινωνία, τις δημόσιες σχέσεις και την ηγεσία.
Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές/τριες να γνωρίσουν και να αντιληφθούν τη σημασία, τη χρησιμότητα και την εφαρμογή και των τριών αυτών τομέων του μάνατζμεντ, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.


Αναλυτικότερα, οι επιμέρους στόχοι του μαθήματος είναι οι μεταπτυχιακοί/-ές φοιτητές/τριες:
• Να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν κριτικά μέσα από τις διαλέξεις, τις ασκήσεις και συζήτηση στην τάξη τις έννοιες της επικοινωνίας, των δημοσίων σχέσεων και της ηγεσίας σε θεωρία και πρακτική εφαρμογή.
• Να αντιληφθούν τη σχέση και τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.
• Να συσχετίσουν τις έννοιες του μαθήματος με αυτές του μάρκετινγκ και της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων διαμορφώνοντας μια πιο ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική γνώση για το μάνατζμεντ


Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα πρέπει να:
• Αντιλαμβάνονται τη σημασία της αποτελεσματικής ηγεσίας, επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων για μία επιχείρηση ή έναν οργανισμό
• Κατανοούν τον τρόπο σκέψης, τις διαφορές και τον τρόπο εφαρμογής της συναλλακτικής και της μετασχηματιστικής ηγεσίας
• Διακρίνουν τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων και παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας, καθώς και τα κριτήρια επιλογής τους, και να είναι σε θέση να αξιολογούν ποια από αυτά θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίσταση
• Κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σκέψης της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων για την επιτυχία ενός οργανισμού και να αναπτύσσουν ένα στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων
• Γνωρίζουν τη σημασία, τον τρόπο διαμόρφωσης και τα χαρακτηριστικά μιας καλής οργανωσιακής ταυτότητας και εικόνας
• Αντιλαμβάνονται τη σημασία, τον τρόπο διαμόρφωσης και τα χαρακτηριστικά της οργανωσιακής κουλτούρας και του επικοινωνιακού κλίματος
• Κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός επικοινωνεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό του περιβάλλον, καθώς και με τις ομάδες κοινού του.
• Γνωρίζουν τον τρόπο δημιουργίας προγραμμάτων δημοσίων σχέσεων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές ομάδες κοινού στις οποίες απευθύνεται με τη χρήση παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων τεχνολογιών
• Γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός αντιμετωπίζει προληπτικά τις κρίσεις, τις διαχειρίζεται αποτελεσματικά και επικοινωνεί με τις ομάδες κοινού του σε περιόδους κρίσεων
• Κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο η επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει στην άσκηση αποτελεσματικής ηγεσίας
• Γνωρίζουν τις διαφορές και τον τρόπο που ασκούνται η συναλλακτική και μετασχηματισκή ηγεσία
• Να κατανοήσουν τον ρόλο των δημοσίων σχέσεων στην αντιμετώπιση των κρίσεων και τη διασφάλιση της φήμης και της εικόνας της επιχείρησης
• Να γνωρίζουν τα στάδια δημιουργίας ενός αποτελεσματικού προγράμματος δημοσίων σχέσεων
• Να κατανοήσουν την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των διαστάσεων της
• Να γνωρίζουν τη σύγχρονη χορηγία και τους πολλαπλούς ρόλους που μπορεί να επιτύχει ως εργαλείο των δημοσίων σχέσεων.

 

Τσιρώνης Λουκάς   

Περιγραφή

Το μάθημα επιδιώκει να προετοιμάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές για μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε ένα ευρύ φάσμα έργων, προσφέροντας τους την αναγκαία κατανόηση τόσο των πτυχών που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα όσο και των τεχνικών απαιτήσεων που απαιτούνται για την επιτυχή διαχείριση έργων, καθώς και των οργανωτικών και στρατηγικών πτυχών. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές καθοδηγούνται μέσω βασικών εννοιών στη διοίκηση έργων και των συμπεριφορικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχημένη εκκίνηση, καθοδήγηση και ολοκλήρωση ενός έργου σε κερδοσκοπικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Οι επιτυχημένοι διαχειριστές έργων διαχειρίζονται επιδέξια τους πόρους, τα χρονοδιαγράμματα, τους κινδύνους και το εύρος των έργων για να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εξερευνούν τη διοίκηση έργων με πρακτική προσέγγιση μέσω μελετών περιπτώσεων και ασκήσεων στην αίθουσα. Επίσης, αναλύονται οι προκλήσεις που προκύπτουν κατά τη διαχείριση του έργου και ο τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων μέσω σωστού σχεδιασμού στις αρχικές φάσεις μιας νέας πρωτοβουλίας.


Το πρόγραμμα καλύπτει βασικές αρχές της διοίκησης έργων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης έργου, της διαχείρισης του φυσικού αντικειμένου του έργου, της διαχείρισης του χρόνου και του κόστους έργου, της διαχείρισης της ποιότητας, των εκτιμήσεων του ανθρώπινου δυναμικού, των επικοινωνιών, της διαχείρισης κινδύνων και της διαχείρισης προμηθειών.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το μάθημα σχεδιάστηκε σύμφωνα με το πρότυπο PMBOK 6th και 7th guide του Project Management Institute (PMI) και αποτελεί προπαρασκευαστικό βήμα για όσους επιθυμούν τη μελλοντική επαγγελματική πιστοποίηση από το PMI (https://www.pmi.org/).


Το πρόγραμμα αυτό θα αναπτύσσεται ισορροπημένα μεταξύ διαλέξεων και διαλόγων. Οι διάλογοι θα ξεκινούν από τη μελέτη πραγματικών προβλημάτων (case studies), και η ενεργή συμμετοχή των φοιτητών θα είναι απαραίτητη. Επιπλέον, ένα μέρος του μαθήματος (3 διαλέξεις) περιλαμβάνει διδασκαλία της διοίκησης έργων χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό (π.χ. Microsoft Project).


Γενικοί στόχοι μαθήματος.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πρόκειται να:
• Κατανοήσουν τις έννοιες του σχεδιασμού και της οργάνωσης έργου, του προϋπολογισμού και του ελέγχου και των κύκλων ζωής του έργου. Να αναγνωρίσουν ζητήματα σε ένα ρεαλιστικό σενάριο έργου. Να δημιουργήσουν μια πρόταση έργου. Να δημιουργήσουν την εφαρμογή ενός προτεινόμενου σχεδίου.

• Να μάθουν έννοιες που σχετίζονται με την οργανωτική ροή εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας στελέχωσης, των στοιχείων σχεδιασμού έργου και των περιεχομένων του σχεδίου έργου και των επικοινωνιών του έργου.
• Μάθουν αρκετές βασικές τεχνικές προγραμματισμού έργων, όπως WBS, CPM, PERT, GANTT CHARTS και προγραμματισμός περιορισμένων πόρων.
• Κατανοήσουν τις σχετικές έννοιες των οργανωτικών μορφών, την επίλυση συγκρούσεων και θέματα που σχετίζονται με την ηγεσία και τη διαχείριση εργασιών σε περιβάλλον έργου.
• Βελτιώσουν τις δεξιότητες γραπτής και προφορικής επικοινωνίας μέσω επίσημων εργασιών γραφής και ομαδικών συζητήσεων.
• Εξοικειωθούν με το Microsoft Project στην εκτέλεση απλών εργασιών διοίκησης έργου.

Καφετζόπουλος Δημήτριος   

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος

Στο πλαίσιο του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να:

• Αποκτήσουν τη δυνατότητα ως στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, να αναπτύσσουν τις διοικητικές τους ικανότητες και δεξιότητες, ώστε να αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις του περιβάλλοντος
• Κατανοούν την πολυπλοκότητα της οργανωσιακής ζωής και να αντιμετωπίζουν τις οργανώσεις ως κοινωνικές, ιστορικές και ψυχολογικές κατασκευές.
• Αναλύουν τη σύνθετη φύση της συμπεριφοράς των ανθρώπων και των ομάδων στις οργανώσεις.
• Επιλύουν σύνθετα προβλήματα και να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις τόσο σε στρατηγικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, να καθοδηγούν τους υφισταμένους τους, να ενεργοποιούν τους συνεργάτες τους και να επικοινωνούν αποτελεσματικά με όλους τους συμμετόχους (stakeholders).
• Είναι σε θέση, αναπτύσσοντας δεξιότητες εισαγωγής οργανωσιακών αλλαγών, να πείσουν για τη χρησιμότητα των προτάσεων και νεωτεριστικών ιδεών τους, ώστε να γίνουν αποδεκτές και εφαρμόσιμες.
• Είναι σε θέση πρώτα να «περάσουν» και κατόπιν να υλοποιήσουν αποτελεσματικά στην ομάδα, στο τμήμα και στη διεύθυνση τις οργανωσιακές αλλαγές που προτείνει η διοίκηση.
• Εξηγήσουν πώς η συμπεριφορά ατόμων και ομάδων σε μια οργάνωση επηρεάζεται από τον πολιτισμό, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματα και πώς αυτό έχει επιπτώσεις στην απόδοση. Αυτό θα διευκρινιστεί μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων και την αναλυτική εξέταση μικρών μελετών.
• Γίνουν αποτελεσματικοί στη διαχείριση των ομάδων και την ανάπτυξη των σχέσεων εντός των ομάδων. Αυτό θα γίνει με την ανάθεση ομαδικών εργασιών.
• Κατανοήσουν τη σημασία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στις οργανωτικές σχέσεις, μέσω συζητήσεων και ανάθεσης ρόλων.

Κύρτσου Αικατερίνη   

Περιγραφή

Η εξέλιξη των τιμών σε μα αγορά είναι αποτέλεσμα ενός μηχανισμού ο οποίος τροφοδοτείται από τις διαταραχές που πλήττουν μια οικονομία και της συνεπακόλουθης επενδυτικής δραστηριότητας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η λειτουργία της πραγματικής οικονομίας και η δομική ανάπτυξη των εταιρειών δέχονται σημαντικές πιέσεις. Η αύξηση της εταιρικής μόχλευσης, η φύση της πληροφορίας και η αποτύπωση της αβεβαιότητας στην επενδυτική συμπεριφορά αποτελούν βασικές διαστάσεις της παρατηρούμενης μεταβλητότητας. Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση του τρόπου που η πληροφορία καθώς και η δραστηριότητα των επενδυτών επηρεάζουν τις τιμές.

Δίνεται η δυνατότητα στο φοιτητή:

• να αναγνωρίζει καταστάσεις χειραγώγησης στην αγορά,
• να αναγνωρίζει και να ποσοτικοποιεί τα αποτελέσματα i) διαταραχών (π.χ. COVID-19, γεωπολιτικά γεγονότα) και ii) των διαφορετικών επενδυτικών στρατηγικών,
• να διοχετεύει στοχευμένα τα συμπεράσματα της ανάλυσης προς όφελος της εταιρικής λειτουργίας,
• να κατανοεί την επίδραση των συμπεριφορών χαρακτηριστικών των managers στην αποτελεσματικότητα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Περιεχόμενο:
• Σημασία της πληροφορίας και της φήμης στις σύγχρονες αγορές
• Χειραγώγηση και επενδυτική συμπεριφορά.
• Θεωρία ετερογενών χρηματοοικονομικών αγορών.
• Εταιρική διακυβέρνηση και συμπεριφορική ανάλυση.
 
Στόχος:
Εξοικείωση με τα βασικά εργαλεία της σύγχρονης εφαρμοσμένης χρηματοοικονομικής τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και σε επίπεδο αγοράς, έτσι ώστε ο φοιτητής να γίνει επιστημονικά ανεξάρτητος και να μπορεί:
• να αναγνωρίζει καταστάσεις χειραγώγησης στην αγορά,
• να αναγνωρίζει και να ποσοτικοποιεί τα αποτελέσματα i) διαταραχών (π.χ. COVID-19, γεωπολιτικά γεγονότα, φυσικές καταστροφές) και ii) των διαφορετικών επενδυτικών στρατηγικών,
• να διοχετεύει στοχευμένα τα συμπεράσματα της ανάλυσης προς όφελος της εταιρικής λειτουργίας,
• να κατανοεί την επίδραση των συμπεριφορών χαρακτηριστικών των managers στην αποτελεσματικότητα της εταιρικής διακυβέρνησης

 

Ταραμπάνης Κωνσταντίνος   

Περιγραφή

Στις σημερινές επιχειρήσεις σε περιβάλλοντα δικτύου και στις παγκόσμιες αγορές, οι μάνατζερς θα πρέπει να γνωρίζουν να χρησιμοποιούν και να διοικούν την πληροφοριακή τεχνολογία. Η κατανόηση της αξίας και χρήσης της τεχνολογίας στα πληροφοριακά συστήματα για τις επιχειρησιακές λειτουργίες, για τη λήψη αποφάσεων και την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος καθώς και η ανάπτυξη λύσεων των επιχειρησιακών προβλημάτων με την χρήση πληροφοριακών συστημάτων είναι ο στόχος του μαθήματος αυτού. Εξετάζεται επίσης η συνδρομή των πληροφοριακών συστημάτων στην ανάπτυξη και επιτυχία των δραστηριοτήτων της επιχειρήσεως, καθώς και η αναδυόμενη δραστηριότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το ηλ. εμπόριο μετασχηματίζει τον χώρο των επιχειρήσεων. Οι διευθυντές χρειάζεται να γνωρίζουν τρόπους για επέκταση των επιχειρήσεων τους σε αυτό τον γεμάτο προκλήσεις πεδίο. Οι σημερινοί διευθυντές θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη νέα τεχνολογία αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Οι φοιτητές θα γνωρίσουν τύπους ηλ εμπορίου, στρατηγικές και εφαρμογές. Θα μπορούν να προσδιορίσουν τις βασικές συνιστώσες για επιτυχημένα συστήματα ηλ. εμπορίου. Θα κατανοήσουν πως μια ηλεκτρονική επιχείρηση μπορεί να προσελκύσει πελάτες στο Ίντερνετ.

Στο μάθημα θα αναλυθούν έννοιες των Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και έννοιες και εφαρμογές του ΗΕ, όπως επιχειρηματικά μοντέλα ΗΕ, υπηρεσίες υποστήριξης ΗΕ, στρατηγικές υλοποίησης ΗΕ, και πλατφόρμες δημιουργίας ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop). Οι φοιτητές θα αποκτήσουν κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις για να μπορούν:

1. Να διακρίνουν του διαφορετικούς τύπους πληροφοριακών συστημάτων που πρέπει να υιοθετηθούν από τις σύγχρονες επιχειρήσεις.
2. Να πραγματοποιούν αναλύσεις Επιχειρηματικής Ευφυΐας χρησιμοποιώντας σύγχρονες πλατφόρμες όπως Tableau, PowerBI κλπ.
3. Περιγράφουν χρήσεις καινοτόμων τεχνολογιών (π.χ. Τεχνητή Νοημοσύνη, Μεγάλα Δεδομένα, Υπολογιστική Νέφους, Διαδίκτυο των Αντικειμένων) στις σύγχρονες επιχειρήσεις.
4. Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν σύγχρονα επιχειρηματικά μοντέλα του ηλεκτρονικού εμπορίου.
5. Nα δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα (eshops) με χρήση σύγχρονων υποδομών υπολογιστικής νέφους (cloud computing).
6. Να αξιοποιούν εργαλεία αναλυτικής του διαδικτύου (web analytics tools) ώστε να βελτιώνουν τις διαδικτυακές επιχειρηματικές δραστηριότητες
7. Να δημιουργούν διαφημιστικές εκστρατείες με χρήση δημοφιλών πλατφορμών όπως Facebook, Google, κλπ.


Χατζηθωμάς Λεωνίδας   

Περιγραφή

Στόχος του μαθήματος «Προβολή & Διαφήμιση» είναι να διδάξει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τις βασικές αρχές και τα σημαντικότερα μοντέλα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη διαφήμιση. Επιπρόσθετα, στόχος τους μαθήματος είναι να ωθήσει τους φοιτητές να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα εργαλεία για να προτείνουν διαφημιστικές/επικοινωνιακές λύσεις σε πραγματικές επιχειρησιακές περιπτώσεις.

Με την ολοκλήρωση του κύκλου των διαλέξεων, οι φοιτητές θα αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν:

      Να κατανοούν σε βάθος τα δημιουργικά στοιχεία μίας διαφήμισης και το ρόλο που διαδραματίζουν στην τελική της αποτελεσματικότητα.

      Να αντιλαμβάνονται τις διαφορές μεταξύ των επιμέρους στοιχείων του προωθητικού μίγματος και να εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματά τους, μειώνοντας την επίδραση των μειονεκτημάτων τους.

      Να διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο διαφημιστικό/επικοινωνιακό πρόγραμμα, που θα συνδυάζει τα νέα και τα παραδοσιακά μέσα.

      Να ικανοποιούν τα κριτήρια της ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής μάρκετινγκ (Integrated Marketing Communications) κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας διαφημιστικής/επικοινωνιακής εκστρατείας.

      Να εφαρμόζουν τις κατάλληλες τεχνικές για την ανάπτυξη σύγχρονων επικοινωνιακών εκστρατειών, που θα λαμβάνουν υπόψη τους το συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό – κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον και θα χρησιμοποιούν τα σύγχρονα επικοινωνιακά εργαλεία.

Το μάθημα «Προβολή & Διαφήμιση» αναλύει την ιστορική εξέλιξη της διαφήμισης και αναδεικνύει τις νέες τάσεις που αναδιαμορφώνουν το ρόλο της στο σύγχρονο επικοινωνιακό περιβάλλον. Προσεγγίζει τη διαφήμιση ως ένα από τα βασικά στοιχεία του προωθητικού μείγματος (δηλ. διαφήμιση, δημόσιες σχέσεις, δημοσιότητα, προσωπικές πωλήσεις, προώθηση πωλήσεων, χορηγίες, εκθέσεις, εκδηλώσεις και άμεσο μάρκετινγκ) και παρουσιάζει τις στρατηγικές που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη συνεργασία τους. Δίνει έμφαση στα βασικά δημιουργικά στοιχεία μίας διαφήμισης (απεικόνιση, κείμενο, περίγραμμα, συναισθήματα, πρωταγωνιστές) και στο ρόλο που διαδραματίζουν στην τελική αποτελεσματικότητα της διαφήμισης. Μέσα από την παράθεση πραγματικών επιχειρηματικών περιπτώσεων μελετά την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου διαφημιστικού πλάνου που ικανοποιεί τα κριτήρια της ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής μάρκετινγκ (Integrated Marketing Communications).

Παρουσιάζει διαδοχικά τα νέα ψηφιακά μέσα προβολής και διαφήμισης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών, καθώς και τα καινοτόμα μοντέλα εφαρμογής τους, όπως το ιογενές μάρκετινγκ, το συνεργατικό μοντέλο (affiliation), advergaming, gamification, κ.ά. Πληθώρα νέων ειδησεογραφικών ιστοτόπων (γενικών και εξειδικευμένων) κατακλύζουν το διαδίκτυο, νέα μέσα, τρόποι και μορφές επικοινωνίας εμφανίζονται, οι συνήθειες ενημέρωσης και «κατανάλωσης μέσων» των αναγνωστών αλλάζουν. Οι αλλαγές αυτές έχουν ανοίξει νέες προοπτικές, ευκαιρίες και προκλήσεις και αντίστοιχα έχουν επηρεάσει συνολικά τη στρατηγική επικοινωνίας οργανισμών και εταιρειών σε επίπεδο στόχων, μέσων, προϋπολογισμού και μέτρησης των αποτελεσμάτων της. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παρουσίαση των διαφόρων μορφών διαδικτυακής διαφήμισης και διαφήμισης σε κινητές συσκευές με παραδείγματα εφαρμογών για κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, εκπαιδεύει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στις νέες μορφές προβολής και επικοινωνίας που εκφράζονται μέσα από τα κοινωνικά μέσα (Social Media) και τις μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google AdWords και Search Engine Optimization). 

Βασιλειάδης Χρήστος   

Περιγραφή

1. Το μάθημα διδάσκεται σε 13 συναντήσεις των 2,5 ωρών. Η προετοιμασία των μεταπτυχιακών φοιτητών είναι απαραίτητη.

2. Στη διάθεση των φοιτητών του μαθήματος θα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προαιρετικών άρθρων σχετικών με θέματα της ύλης του μαθήματος. Τα άρθρα διανέμονται κατά την διάρκεια των διαλέξεων.

3. Ηλεκτρονική ενημέρωση. Η δια αποστάσεως ενημέρωση καθώς και επικοινωνία των φοιτητών με τον διδάσκοντα ολοκληρώνεται με τη βοήθεια της ιστοσελίδας του διδάσκοντα και κυρίως μέσω της εφαρμογής του ηλεκτρονικού λογισμικού εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές αναμένεται να είναι εξοικειωμένοι με τη διδακτέα ύλη που θα αναλύεται σε κάθε διάλεξη του μαθήματος. Στόχος κάθε διάλεξης είναι η αποτελεσματικότερη κατανόηση και εμβάθυνση της διδακτέας ύλης.

Η προετοιμασία αφορά και τα θέματα συζήτησης των Cases όταν αυτά ενσωματώνονται στην διάλεξη της ημέρας. Στην περίπτωση αυτή σε κάθε συνάντηση, δύο ομάδες φοιτητών θα είναι υπεύθυνες για το ξεκίνημα της συζήτησης του Case, υποδυόμενες δύο αντίστοιχες ομάδες Συμβούλων Επιχειρήσεων, οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις που θέτουν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.

Ο διδάσκων τελικά συντονίζει και υποκινεί ολόκληρη την τάξη, προκειμένου να αναδειχθούν οι βασικές έννοιες του Case.

Ομάδες φοιτητών (έως 3 μέλη) θα αναπτύξουν ένα ετήσιο σχέδιο ΜΚΤ για κάποιο υπάρχον προϊόν ή υπηρεσία. Η κάθε ομάδα μπορεί να επιλέξει τη συγκεκριμένη επιχείρηση και μάρκα του προϊόντος για το οποίο θα αναπτυχθεί το σχέδιο ΜΚΤ. Μέχρι την 3η εβδομάδα των μαθημάτων η κάθε ομάδα θα πρέπει να υποβάλλει μια συγκεκριμένη πρόταση (proposal) για την επιλογή της.

Επίσης ο κάθε φοιτητής θα αναλάβει την γραπτή ανάλυση ενός case ή άρθρου που θα δοθεί από τον διδάσκοντα π.χ. το case Παραρτήματος. Η βιβλιογραφία και αρθρογραφία να είναι σύγχρονη και να εμπλουτίζει το case όσον αφορά την ερμηνεία και υποστήριξη των απόψεών σας σχετικά με τον Σχεδιασμό Στρατηγικών Μάρκετινγκ. Συστήνεται για λόγους επίκαιρης και γρήγορης αναζήτησης των πηγών αναφορών, η χρήση των ηλεκτρονικών πηγών που διαθέτει η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

 

Ανδρονικίδης Ανδρέας   Βασιλειάδης Χρήστος   

Περιγραφή

Το μάθημα μελετά και αναλύει τον καταναλωτή ως "αποφασίζοντα". Έμφαση δίδεται στις στρατηγικές επιπτώσεις των ψυχολογικών και κοινωνικών επιδράσεων που δέχεται ο καταναλωτής στη διάρκεια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η κατανόηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή χρησιμοποιείται από τα σύγχρονα στελέχη του μάρκετινγκ στο σχεδιασμό στρατηγικών προγραμμάτων μάρκετινγκ καθώς και στον επιτυχημένο σχεδιασμό και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι ενότητες που εξετάζονται στο μάθημα περιλαμβάνουν: την διαδικασία λήψης αποφάσεων, την επεξεργασία πληροφοριών, την αντίληψη, την προσήλωση στην μάρκα, την ανάμιξη με το προϊόν, την μέτρηση και αλλαγή στάσεων, τις διαπροσωπικές επιδράσεις στην συμπεριφορά του καταναλωτή, την αγοραστική συμπεριφορά και επιλογή καταστήματος, και τέλος τις εφαρμογές τμηματοποίησης της αγοράς, την τοποθέτηση και προβολή προϊόντων.

Σκοπός του μαθήματος:
Το μάθημα είναι σχεδιασμένο με στόχο: α) να χτίσει ένα θεωρητικό περίγραμμα της συμπεριφοράς του καταναλωτή και β) να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του καταναλωτή και των εφαρμογών του γνωστικού αντικειμένου της συμπεριφοράς καταναλωτή στη στρατηγική διοίκηση μάρκετινγκ.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια συνεισφέρει με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος στην τάξη εξοικειώνοντας τον εαυτό του παράλληλα σε θέματα ομαδικού συντονισμού και αποπεράτωσης ενός έργου, παράλληλα ενισχύει το υπόβαθρο των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών σε θέματα λήψης αποφάσεων που αφορούν την ανάλυση Ζήτησης και πιο συγκεκριμένα την Συμπεριφορά Καταναλωτή και την παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών και την περιγραφή των νέων τάσων χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών στη διαδικασία ερμηνείας της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

α) Κατά τη διάρκεια του μαθήματος προβλέπεται και ενθαρρύνεται η πρακτική προσέγγιση διαφόρων ενοτήτων και θεμάτων από στελέχη επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο της Συμπεριφοράς του Καταναλωτή και της Στρατηγικής Μάρκετινγκ λόγω της θέσης που κατέχουν στον επαγγελματικό τους χώρο. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην ανάπτυξη και ανάλυση Μελετών Περιπτώσεων - Διερεύνησης Προβλημάτων (Case Studies). Κάθε συνάντηση θα περιλαμβάνει Ανάλυση Περίπτωσης, συζήτηση, ερωτήσεις καθώς και άλλα άμεσα θέματα που ενδιαφέρουν την τάξη.
Οι φοιτητές καλούνται να είναι προετοιμασμένοι σε κάθε συνάντηση για να συζητήσουν την Ανάλυση Περίπτωσης (case study) της εβδομάδος. Η ανάθεση της Ανάλυσης Περίπτωσης (case study) προς συζήτηση θα γίνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την ορισθείσα προς συζήτηση ημερομηνία.
β) Η συστηματική και ενεργή παρακολούθηση και η συμμετοχή στις συζητήσεις του μαθήματος είναι απαραίτητη. Ποιοτικά σχόλια βελτιώνουν και προωθούν την κατανόηση εννοιών και δεδομένων καταστάσεων.
γ) Η τελική γραπτή εξέταση θα καλύπτει όλη την ύλη του μαθήματος (εκτός αν ανακοινωθεί διαφορετικά) και θα περιλαμβάνει τα εξής: Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, Σύντομες ή/και εκτενέστερες εκθέσεις (essays), μία ή και περισσότερες Αναλύσεις Περιπτώσεων (case studies).
δ) Η κάθε ανάλυση-παρουσίαση της δομής εργασίας πρέπει να είναι σε μορφή αρχείου ppt. Οι παρουσιάσεις έχουν προγραμματισθεί για τις εβδομάδες 8, 9, 10.
ε) Η ομαδική εργασία στην τελική της μορφή πρέπει να είναι δακτυλογραφημένη (σελίδες κειμένου, 1 1⁄2 διάστιχο, Times New Roman 12, 3000-5000 λέξεις) με όσες επιπλέον σελίδες με πίνακες, σχεδιαγράμματα κρίνεται απαραίτητο από την ομάδα. Η παράδοσή της είναι προγραμματισμένη για την εβδομάδα 12.
στ) Πρόσθετες πληροφορίες για την εκπόνηση των εργασιών στα αρχεία «οδηγίες συγγραφής Ομαδικής Εργασίας» και «Οδηγίες παρουσίασης Δομής Ομαδικής Εργασίας» που θα τα βρείτε στη θέση Έγγραφα / help-ergasies / OMADIKH_ergasia
ζ) Η εγγραφή των φοιτητών στην ιστοσελίδα του μαθήματος είναι απαραίτητη openeclass.uom.gr . Εκεί θα βρείτε διάφορα πακέτα άρθρων, τις διαλέξεις σε μορφή pdf, καθώς και υλικό και οδηγίες για την εκπόνηση των εργασιών

Βούζας Φώτης   

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τις έννοιες της αξιοπιστίας, των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO14001, EMAS, ISO 26000), των ελέγχων ποιότητας, του ρόλου του επιθεωρητή ποιότητας, της σχέσης ποιότητας και δυνατότητας αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της εφαρμογής συστήματα ποιότητας και σύγχρονα εργαλεία ποιότητας.

1. Αξιοπιστία

• Ορισμοί αξιοπιστίας

• Χαρακτηριστικά Αξιοπιστίας

• Τεχνικές Αξιοπιστίας Αξιοπιστίας

• Δεδομένα αξιοπιστίας

2. Ποιότητα και Περιβάλλον

• Περιβαλλοντικά Θέματα και προτεραιότητες

• Περιβαλλοντική διαχείριση και έλεγχος – EMAS

• Περιβαλλοντικά Πρότυπα – ISO 14001, ISO 26000

3. Επιθεώρηση Συστημάτων Ποιότητας

• Περιγραφή και Ανάλυση των κύριων Προτύπων

• Είδη Ποιοτικού Ελέγχου – Ρόλος Επιθεωρητή/ Ελεγκτή Ποιότητας

• Προετοιμασία και Διαχείριση Επιθεωρήσεων

• Επιθεώρηση Εκτέλεση και Αξιολόγηση

4. Σύγχρονα Εργαλεία Ποιότητας

• Six Sigma

• Lean Six Sigma

5. Ποιότητα και Αξιοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού

• Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού (Διαχείριση Προσωπικού)

• Συμμετοχή Εργαζομένων

• Εκπαίδευση και Κατάρτιση Εργαζομένων

• Αξιολόγηση Απόδοσης και Αναγνώριση Εργαζομένων

• Ικανοποίηση και Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων

• Επιχειρηματική ηθική

Μιχαήλ Δημήτριος   

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος είναι η γνώση και εφαρμογή τεχνικών στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων συμμετέχοντας σε διαδραστική διδασκαλία με στελέχη επιχειρήσεων εξειδικευμένα σε εφαρμογές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.


Πιο συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα ενισχύσουν την:
• εξειδικευμένη γνώση στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων (ΔΑΠ) που να βασίζεται σε επιστημονικές εξελίξεις και εφαρμογές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ειδικότερα στη παρακίνηση εργαζομένων με πρόσκληση για διαδραστική διδασκαλία στελέχους αναγνωρισμένου κύρους και μεγάλης εμπειρίας.
• εξειδικευμένη γνώση στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων (ΔΑΠ) που να βασίζεται σε επιστημονικές εξελίξεις και εφαρμογές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ειδικότερα σε σύγχρονα συστήματα ανταμοιβών των εργαζομένων με πρόσκληση για διαδραστική διδασκαλία στελέχους αναγνωρισμένου κύρους και μεγάλης εμπειρίας.
• εξειδικευμένη γνώση στη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων (ΔΑΠ) που να βασίζεται σε επιστημονικές εξελίξεις και εφαρμογές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και ειδικότερα σε σύγχρονα συστήματα ανάπτυξης των εργαζομένων και διαχείρισης ταλέντων με πρόσκληση για διαδραστική διδασκαλία στελέχους αναγνωρισμένου κύρους και μεγάλης εμπειρίας.

Ανάπτυξη γενικών ικανοτήτων των φοιτητών
• να επιλέγουν τις κατάλληλες μεθόδους ανάλυσης με βάση τον ερευνητικό σχεδιασμό, τη φύση των δεδομένων και τα ερευνητικά ερωτήματα που σχετίζονται με αυτά
• παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
• να αναγνωρίζουν τα προβλήματα που απαιτούν αντιμετώπιση μέσω εφαρμογής
• αυτόνομη εργασία
• ομαδική εργασία
• εργασία σε διεθνές περιβάλλον
• άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
• Προαγωγή της ελεύθερης και επαγωγικής σκέψη
• Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

Ανάπτυξη Δεξιοτήτων των φοιτητών
• Να είναι σε θέση να αξιολογούν σύγχρονες επιστημονικές έρευνες της ΔΑΠ, με έμφαση συστήματα ανταμοιβών , κινήτρων και σταδιοδρομίας εργαζομένων.
• Ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων με παρουσίαση ατομικών εργασιών σε κοινό
• Να εφαρμόζουν σύγχρονες θεωρίες και πρακτικές παρακίνησης, ανταμοιβής και ανάπτυξης σταδιοδρομίας των εργαζομένων της ΔΑΠ με κριτικό τρόπο στις μελέτες τους και στην εργασία τους

Παπαθανασίου Ιάσων   

Περιγραφή

Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση διαφόρων τύπου πληροφοριακών συστημάτων και τεχνικών που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων στο πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα παρουσιαστούν παραδείγματα από διάφορα είδη Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων για την επίλυση προβλημάτων σε στρατηγικό, τακτικό ή καθημερινό επιχειρησιακό επίπεδο. Επίσης η εκμάθηση ειδικού λογισμικού για την εξοικείωση με μεθόδους πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων και εφαρμογή τους σε δεδομένα τα οποία προκύπτουν από το χώρο των επιχειρήσεων, του χρηματιστηρίου, του μάρκετινγκ, της έρευνας αγοράς κλπ. Τέλος θα γίνει και μία εισαγωγή στα έμπειρα συστήματα και το λογικό προγραμματισμό με την Prolog.

Γενικές Ικανόνότητες:

• Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
• Λήψη αποφάσεων
• Αυτόνομη εργασία
• Ομαδική εργασία
• Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών

 

Περιεχόμενο Μαθήματος:

  1. Εισαγωγή στα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων και τα Συστήματα Επιχειρηματικής Ευφυΐας
  2. Συστήματα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων
  3. Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Συστήματα Υποστήριξης Ομαδικών Αποφάσεων, Συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων και μοντέλων
  4. Ευφυή Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων
  5. Διαχείριση Γνώσης
  6. Εισαγωγή στα Νευρωνικά Δίκτυα
  7. Εισαγωγή στα Έμπειρα Συστήματα και στην Prolog (Ι)
  8. Προγραμματισμός με Prolog (II)
  9. Προγραμματισμός με Prolog (IIΙ)
  10. Εισαγωγή στην πολυκριτήρια μεθοδολογία αποφάσεων – εφαρμογή μεθοδολογίας TOPSIS με το MS Excel.
  11. Πολυκριτήρια μεθοδολογία AHP – εφαρμογή με το MS Excel και το Expert Choice
  12. Πολυκριτήρια μεθοδολογία PROMETHEE – εφαρμογή με το MS Excel και το Visual PROMETHEE

Wheelchair Blue
Accessibility Tools
Fonts PlusIncrease Text
Fonts MinusDecrease Text
ContrastHigh Contrast
GrayscaleGrayscale
Readable FontReadable Font